Eskader 2012 Resumé

Eskader     Njutflykt      sommaren  2012

 

Årets deltagare samlades den 10 juli i Djupfladen i Finnhamn. Eskaderledaren Bo Eriksson kunde räkna in att 7 båtar med förväntansfulla besättningar kom till starten, Kaisas Kuling, Elvine III. Reidun, Slank, Linnea vitae, Symfoni samt Lady S. Vi besökte Idholmens Gård där Martina Högberg i sällskap med sina två hundar, berättade och visade oss sina grisar, höns, växthus och beskrev hur hennes och familjens liv är på ön och vad som krävs för att gårdens produkter skall klassas som kravmärkta. I växthuset var tomatplantorna gott och väl manshöga. I den charmiga lilla gårdsbutiken köpte vi marmelad, mangold, gula- röda- och randiga betor, gurka, vitlök, purjo, ägg och honung. Vi imponerades också av jättekassar med kluven ved. Bosse tackade för den engagerade visningen. Kvällen avslutades med gemensamt kaffe på berget medan solen sänkte sig bakom skogen.

 

Följande dag ställdes kosan mot Ostholmen utanför Möja där även båten Kajsa anslöt. Förtöjningstamparna låg i tätt rutmönster över hela berget. Stig Gunnarsson hade både gitarr och sånghäften med och vi gjorde vårt yttersta för att göra sångerna rättvisa. Nästa eftermiddag var det dags för bastubad. En av damerna, Christianne, introducerades i konsten att basta. Det gick med glans, trots att temperaturen i sjön var blygsam, dvs kallt!

 

Den 13 juli gick vi en lite längre promenad på Nämdö. Besökte Östanviks gård, Även den ekologisk, där vi köpte grönt, fruset kött och lite specerier i gårdsbutiken som hade tätt med kunder just när vi var där. Där fanns också lite hantverk och museiföremål. Promenaden gick vidare till kyrkan som var intensivt blåmålad framme vid altaret. Kyrkvärden tipsade oss att ta en kopp kaffe vid hembygdsmuseet.  Det fina museet visade diverse från öns skola och det gamla fiskelivet samt gamla fotografier. Ytterligare en, lite kall men vacker kväll, med sång i solnedgången.

 

Den 14 juli får vi ytterligare kultur på Ornö. Från Kyrkviken åkte vi i en mindre SL-buss,
Per Fridén guidar oss till den nedlagda fältspatsgruvan på ön, Stenbockarnas gård Sundby, småbåtsvarvet på ön m.m. och under hela turen berättar han om Ornö och livet där, både nu och förr. Vi går på vernissage, tittar in även i denna ös fina träkyrka. Hembygdsmuseet tycks skötas av en entusiastisk förening med flitiga medlemmar med mycke känsla för sin ö och skärgården; där var så fint. Man visade boende- och arbetsmiljö samt hade gott om fotografier och historia kring personer som verkat där – inte minst August Strindberg.

På kvällen avåts en god middag på Ornö Krog. I den trivsamma atmosfären passar mycket glada, nöjda och tacksamma eskaderdeltagare på  att överlämna en present till ledaren Bo och hans Kaisa. De fick en mås – vad annars i skärgårdsmiljö?

Sista etappen går via norra Mysingen genom nymuddrade Ryssundet till Ålö och på eftermiddagen tar vi gemensam promenad till njutflyktens sista krog Båtshaket. Även här föll menyn oss på läppen. Morgonen därpå skingrades den välmående gruppen. Vi hade i stort sett tur med vädret men badvattnet var lite för kallt – ändå tog många sitt friska morgondopp.

Tack för ytterligare en väl genomförd eskader!

 

Inger och Stig i Slank